MITSUBISHI ELECTRIC Veranderingen ten goede
Belgium

Besturing en visualisering

Besturing

De QS Safety PLC voldoet als veiligheidsbesturing aan de internationale veiligheidsnormen EN 954-1 categorie 4, PLe ISO13849-1 en IEC61508 (JIS C 0508) SIL 3. De QS Safety PLC kan op een noodstopschakelaar, een fotocel enz. worden aangesloten om de spanningsuitschakeling (veiligheidsuitgang UIT) van een bron van gevaar (bv. robot) conform een toepassingsprogramma uit te voeren. De aansturing van machines (robots, transportbanden, enz.) wordt geregeld door standaardbesturingen. Een groot voordeel van de QS Safety PLC is dat deze niet centraal hoeft te worden gebruikt, maar in verdeelde systemen kan worden toegepast. Daardoor is minder bedrading nodig, hetgeen lagere kosten betekent en ook minder onderhoud nodig.

Veiligheidrelais van Mitsubishi Electric zijn niet alleen voor veiligheidsbesturing van klein formaat geschikt, maar kunnen ook in grotere veiligheidssystemen worden geïntegreerd. Een eenvoudige veiligheidsschakeling kan zonder programmering of ingewikkelde parameterinstelling, enkel door de bedrading worden geconfigureerd.

Veiligheidsfuncties kunnen eenvoudig aan een bestaande System Q worden toegevoegd door een veiligheidsrelaismodule direct op de moduledrager van de System Q te steken of via CC-Link te verbinden. Hiermee kan de PLC de bedrijfs-/foutstatus van het veiligheidsrelais direct bewaken en biedt zodoende een visualisering van veiligheidssystemen voor een eenvoudige bewaking en controle.

De compacte WS veiligheidsbesturing voldoet aan de veiligheidsnormen conform ISO13849-1 PLe en SIL3 IEC61508. Deze is ontworpen voor gebruik in afzonderlijke machines of systemen en kan door extra I/O-modules tot 144 I/O's worden uitgebreid, zodat grote en geavanceerde veiligheidssystemen kunnen worden ontwikkeld of bestaande systemen kunnen worden uitgebreid.

Visualisering

Bewaking en visualisering zijn doorslaggevend als veiligheidskritieke zones van een machine worden geactiveerd. Deze informatie helpt de operator en exploitant om de productie over alle installaties te synchroniseren. GOT-Bedieningsapparaten en MAPS maken de visualisering en bewaking van de veiligheidsrelevante processen binnen toepassingen mogelijk.

Grafische bedieningsapparaten (HMI) bieden een moderne mogelijkheid voor bewaking en besturing van een machine, installatie of een systeem en zijn zeer geschikt voor gebruik in veiligheidssystemen. Signalen van sensoren rondom de machine worden geregistreerd, verwerkt en als simpele schema's of informatie op een kleuren-touch screen weergegeven. Geïntegreerd in veiligheidssystemen kunnen de apparaten veiligheidsstatusrapporten duidelijk en nauwkeurig weergeven. GOT-Bedieningsapparaten van Mitsubishi Electric verenigen het beste uit capaciteit, grafische weergave en functie in een uiterst compacte en robuuste behuizing. Het aanbod gaat van beeldschermdiagonalen van 3,7" tot 15" voor de inbouw in een schakelkast en als draagbare apparaten.

De (Mitsubishi Adroit Process Suite) (MAPS) is een gebruikersvriendelijk op een wizard gebaseerd tool dat automatisch PLC- en SCADA-projecten genereert. Dit spaart tijd en werk bij de ontwikkeling en configuratie. Met MAPS kunnen systemen worden ontwikkeld die veiligheidsrelevante informatie van de totale productie-installatie kunnen verwerken.