MITSUBISHI ELECTRIC Veranderingen ten goede
Belgium

Mitsubishi Electric: een veilige keuze

Tegenwoordig zijn zowel automatisering als ook veiligheid van cruciaal belang voor veeleisende en concurrerende productieomgevingen. Mitsubishi Electric maakt het mogelijk om automatiserings- en veiligheidstechnologieën in één enkel interactief systeem te integreren en zo efficiëntie en effectiviteit te verbeteren. Een geïntegreerde oplossing zou bijvoorbeeld de continue bewaking van gebruiksvoorwaarden en machinefuncties kunnen zijn om mogelijke problemen op tijd in te kunnen schatten en preventiemaatregelen te treffen. Bovendien kan de directe reactie op kleinere resultaten helpen om grotere voorvallen te voorkomen.

Besturing en visualisering

Besturing

De QS Safety PLC voldoet als veiligheidsbesturing aan de internationale veiligheidsnormen EN 954-1 categorie 4, PLe ISO13849-1 en IEC61508 (JIS C 0508) SIL 3. De QS Safety PLC kan op een noodstopschakelaar, een fotocel enz. worden aangesloten om de spanningsuitschakeling (veiligheidsuitgang UIT) van een bron van gevaar (bv. robot) conform een toepassingsprogramma uit te voeren. De aansturing van machines (robots, transportbanden, enz.) wordt geregeld door standaardbesturingen. Een groot voordeel van de QS Safety PLC is dat deze niet centraal hoeft te worden gebruikt, maar in verdeelde systemen kan worden toegepast. Daardoor is minder bedrading nodig, hetgeen lagere kosten betekent en ook minder onderhoud nodig.

Veiligheidrelais van Mitsubishi Electric zijn niet alleen voor veiligheidsbesturing van klein formaat geschikt, maar kunnen ook in grotere veiligheidssystemen worden geïntegreerd. Een eenvoudige veiligheidsschakeling kan zonder programmering of ingewikkelde parameterinstelling, enkel door de bedrading worden geconfigureerd.

Veiligheidsfuncties kunnen eenvoudig aan een bestaande System Q worden toegevoegd door een veiligheidsrelaismodule direct op de moduledrager van de System Q te steken of via CC-Link te verbinden. Hiermee kan de PLC de bedrijfs-/foutstatus van het veiligheidsrelais direct bewaken en biedt zodoende een visualisering van veiligheidssystemen voor een eenvoudige bewaking en controle.

De compacte WS veiligheidsbesturing voldoet aan de veiligheidsnormen conform ISO13849-1 PLe en SIL3 IEC61508. Deze is ontworpen voor gebruik in afzonderlijke machines of systemen en kan door extra I/O-modules tot 144 I/O's worden uitgebreid, zodat grote en geavanceerde veiligheidssystemen kunnen worden ontwikkeld of bestaande systemen kunnen worden uitgebreid.

Visualisering

Bewaking en visualisering zijn doorslaggevend als veiligheidskritieke zones van een machine worden geactiveerd. Deze informatie helpt de operator en exploitant om de productie over alle installaties te synchroniseren. GOT-Bedieningsapparaten en MAPS maken de visualisering en bewaking van de veiligheidsrelevante processen binnen toepassingen mogelijk.

Grafische bedieningsapparaten (HMI) bieden een moderne mogelijkheid voor bewaking en besturing van een machine, installatie of een systeem en zijn zeer geschikt voor gebruik in veiligheidssystemen. Signalen van sensoren rondom de machine worden geregistreerd, verwerkt en als simpele schema's of informatie op een kleuren-touch screen weergegeven. Geïntegreerd in veiligheidssystemen kunnen de apparaten veiligheidsstatusrapporten duidelijk en nauwkeurig weergeven. GOT-Bedieningsapparaten van Mitsubishi Electric verenigen het beste uit capaciteit, grafische weergave en functie in een uiterst compacte en robuuste behuizing. Het aanbod gaat van beeldschermdiagonalen van 3,7" tot 15" voor de inbouw in een schakelkast en als draagbare apparaten.

De (Mitsubishi Adroit Process Suite) (MAPS) is een gebruikersvriendelijk op een wizard gebaseerd tool dat automatisch PLC- en SCADA-projecten genereert. Dit spaart tijd en werk bij de ontwikkeling en configuratie. Met MAPS kunnen systemen worden ontwikkeld die veiligheidsrelevante informatie van de totale productie-installatie kunnen verwerken.

Aandrijfsystemen en robotica

Aandrijfsystemen

Frequentieomvormers (of aandrijvingen) dienen om toerental/draaimoment of de positie van elektromotoren te regelen. Het brede assortiment frequentieomvormers van Mitsubishi Electric biedt oplossingen voor alle soorten toepassingen, van eenvoudig tot high-end, en met geïntegreerde "veilige stop" (STO – Safe Torque Off ) als standaard (EN ISO 13849-1 PLd / cat.3 resp. EN 61508, EN61800-5- 2 SIL2).

De FR-A800-serie ondersteunt ook functionaliteit, zoals SS1, SS2, SLS en SOS met PLe- en SIL3-certificering, die voor high-end-machines noodzakelijk zijn. De aansluiting aan de frequentieomvormer kan met behulp van de CC link IE Safety Communication Function of via PROFIsafe via een netwerk plaatsvinden.

De frequentieomvormers FR-E700-SC voor een veilige stop en FR-E700-NC voor CC-Link-communicatie voldoen aan de eisen van de veiligheidsfunctie STO (Safe Torque Off = veilige stop). Deze kunnen direct aan een veiligheids-PLC, een veiligheidsrelaismodule en aan noodstopschakelaars worden aangesloten en voldoen aan de eisen van de normen EN ISO 13849-1, categorie 3/PLd, EN 62061/IEC61508 SIL2 en der EU-richtlijnen.

Servosystemen

Servo's bieden tegenwoordig de perfecte oplossing voor maximale prestaties en besturingsmogelijkheden van motoren. Nauwkeurige bewegingen met hoge snelheden alsmede geïntegreerde veiligheidsfuncties, zoals "veilige stop" (STO – Safe Torque Off ) conform IEC/EN 61800-5-2:2007 stellen al het andere in de schaduw. De veiligheidsfuncties van de versterker kunnen worden uitgebreid met een extra veiligheidsmodule conform EN 61800-5-2 tot "veiligheidsstop 1" (SS1 – Safe Stop 1), "veilige remaansturing" (SBC – Safe Brake Control), "veilig beperkte snelheid" (SLS – Safe Limited Speed) en "veilige snelheidsbewaking" (SSM – Safe Speed Monitor). Alle veiligheidsfuncties kunnen via het SSCNETIII/H-netwerk via een veilige communicatie worden geactiveerd.

Robotica

Mitsubishi Electric robots biedt zowel bij SCARA als ook bij knikarm-systemen absolute toptechnologie. De robots voldoen aan de nieuwste ISO-10218-1 (2011) richtlijnen voor robots en robotrandapparatuur en voldoen aan de eisen conform ISO 13849-1 categorie 3.

Apparaten en componenten

Netwerken

CC-Link Safety is een open communicatienetwerk dat absolute betrouwbaarheid bij de gegevensoverdracht garandeert en zodoende perfect geschikt is voor veiligheidstoepassingen. Het voldoet aan de normen IEC61508 SIL3 en EN954-1 / ISO13849-1 categorie 4 en is compatibel met andere CC‑Link-producten. CC-Link Safety herkent communicatiefouten, zoals bv. een onverwachte vertraging van de communicatie of foutieve gegevens die een functiestoring van de noodstop kunnen veroorzaken. Als een communicatiefout wordt vastgesteld, brengt deze fail-safe-functie machines snel in een veilige toestand.

Sensoren

Mitsubishi Electric volgt een best-in-class-strategie met het oog op veiligheidssensoren om klanten passende producten voor het optimaliseren van hun installatie te bieden. Van noodstopschakelaars tot aan fotocellen biedt Mitsubishi Electric interfaces voor koppeling met een breed spectrum van veiligheidssensortechnologieën.