MITSUBISHI ELECTRIC Veranderingen ten goede
Belgium

Schaalbare oplossingen voor cloud-verbindingen

 

Internet der dingen

De wereldwijde concurrentie dwingt elk producerend bedrijf om zijn productiviteit te vergroten, de flexibiliteit en alertheid te verhogen, de productkwaliteit te verbeteren en het afval te reduceren. Dit is alleen mogelijk op basis van een informatieplatform, daarom leidt de integratie van gegevens van een zich steeds verder uitbreidend gebied van besturingscomponenten en veldapparatuur naar de opkomst van het internet der dingen. De beschikbaarheid van een informatieplatform is de kern van Smart-Factory-opzetten, zoals bijvoorbeeld de definities voor Industrie 4.0 in Europa, van het Industrial Internet Consortium in de VS of het Robot Revolution Initiative in Japan.

Cloud computing is hierbij een sleutelelement, omdat bij deze digitalisering van de industrie het datavolume toeneemt. Het opslaan en bewerken van gegevens in een cloud kan in vergelijking met IT-platforms ter plaatse leiden tot een betrouwbaarder, schaalbaarder en betaalbaarder gegevensregistratie en -verdeling – bij aanzienlijk grotere transparantie en consistentie over de gehele keten van toegevoegde waarde. Er zijn echter restricties met betrekking tot eigendomsrechten en gegevensveiligheid.

Mitsubishi Electric staat bij de technologieën voor digitalisering van productieprocessen aan de top. Op basis van het e‑F@ctory-concept beproefde of gezamenlijk met e‑F@ctory Alliance-partners ontwikkelde concepten bieden innovatieve oplossingen voor het internet der dingen en zijn probleemgebieden. Deze oplossingen voldoen niet alleen aan de eisen van cloud computing door een eenvoudige en veilige toegang tot verschillende soorten cloud-diensten te bieden, maar maken het gebruikers ook mogelijk om via de Mitsubishi Electric C Controller en MES IT-technologieën gebruik te maken van de voordelen van het edge computing als aanvulling op cloud computing.

Edge Computing

Alhoewel de cloud een omvangrijker beeld van het internet der dingen levert, is deze minder geschikt voor de ondersteuning van toepassingen die en reactie in real time vereisen. De oplossing van Mitsubishi Electric is edge computing, waarbij de gegevens door intelligente apparatuur direct binnen het automatiserings­platform worden verzameld, gefilterd, voorverwerkt en geanalyseerd. Hierdoor wordt de vertraging en latentie van de cloud alsmede de toepassing van industriële hardware in een ruwe productieomgeving voorkomen.

De door sensoren, aandrijvingen, programmeerbare besturingen, mechatronische systemen en energiebewakingsapparatuur verzamelde gegevens kunnen door de C Controller en MES-interface-oplossingen van Mitsubishi Electric worden geanalyseerd. Gegevens kunnen direct voor processen ter beschikking worden gesteld die deze nodig hebben en/of aan productiebesturingssystemen worden doorgegeven en voor optimalisatie van de productieketen, verbetering van de productiebesturing of simulatie van de productie worden gebruikt.

Door het vasthouden van tijdkritische informatie in de automatiseringsomgeving en het voorverwerken van informatie, die bovengeschikte systemen of de cloud nodig hebben, wordt ook de benodigde bandbreedte van de IT-infrastructuur gereduceerd. Dit vergroot de veiligheid en elimineert problemen die door de hantering van regionale gegevens en het voldoen aan opslagvoorwaarden ontstaan.

Cloud-diensten

Edge computing en cloud computing vullen elkaar aan, en fabrikanten proberen om beide te integreren om het volledige potentieel van het internet der dingen te benutten.

Er staan echter een groot aantal verschillende cloud-oplossingen ter beschikking, van de grootste en meest bekende tot honderden speciale oplossingen, niche-cloud-toepassingen en toepassingsgerichte op de cloud gebaseerde analysediensten. Met de e-F@ctory-opzet ondersteunt Mitsubishi Electric de verbinding met alle kleinen en grote cloud-diensten.

OPC UA Server/Client

OPC UA maakt via een AMQP Client Bridge de verbinding met de Microsoft Azure Cloud mogelijk. Het gebruik van de open standaard van OPC UA vermindert de complexiteit van het systeem en leidt tot een goedkopere, robuuste en veilige cloud-integratie. Informatie wordt door OPC UA-servers verzameld en via de brug met de cloud uitgewisseld.

IoT Connector

Cloud-koppelingen bieden een eenvoudige verbinding van het productieniveau met speciale cloud-diensten. Deze modules maken verbindingen met besturingen op productieniveau via Ethernet en versturen informatie van en naar de cloud via SMTP. Mitsubishi Electric heeft samen met e-F@ctory-partners, zoals Adroit, eWon en Secomes dergelijke cloud-koppelingen ontwikkeld, er kunnen echter ook compatibele producten van derden, zoals bijvoorbeeld TIXI, worden gebruikt.

Mitsubishi Adroit Process Suite (MAPS)

De MAPS SCADA-technologie van Mitsubishi Electric biedt een directe integratie in de Microsoft-wereld, met directe ondersteuning van Microsoft-verbindingstechnologieën en VB-script alsmede OPC UA. MAPS levert een high end-oplossing voor gegevensregistratie, edge computing en de integratie van verschillende cloud-systemen.

C Application Server

De C Application Server van Mitsubishi Electric ondersteunt een groot aantal interfaces voor communicatie via internet en biedt een eenvoudige mogelijkheid voor de integratie in Hana of andere cloud-diensten. Hij biedt tevens een platform voor edge computing, waarbij de C Controller wordt gebruikt om belangrijke productiegegevens in de besturingsomgeving te verzamelen en vooraf te verwerken en alleen belangrijke, vooraf gefilterde informatie naar de cloud te sturen. Hierdoor kunnen cloud-diensten op de meest effectieve wijze worden gebruikt – inclusief de analyse door mobiele apparaten.

Praktische implementatie

Als optimaal voorbeeld voor cloud computing voert Mitsubishi Electric in haar fabriek in Kani in Japan de productiesimulatie uit in een cyber-fysiek systeem. Hierbij wordt de simulatie continu vergeleken met de werkelijke productiewaarden. Waar een afwijking van de simulatie optreedt, worden binnen de productieomgeving aanpassingen gedaan om de kwaliteit en de productiviteit te handhaven alsmede om afval en bijwerken achteraf te voorkomen. Deze innovatieve combinatie van cloud computing en edge computing is een belangrijke factor voor duurzaamheid.